På dypt vann.

On March 19, 2012, in Generelt, by Egil Aske

Inspirert av det forrige gjeste-innlegget skal jeg våge meg på en påstand. Den går som følger:

Vikings er best med Trond Olsen på venstrekant.

Trond Olsen. Foto: Endre Opsal.

Mange kommer til å sperre øyene opp når de leser den påstanden. Trond Olsen har ikke hatt en spesielt god start på Viking-karrieren, og har også fått gjennomgå av oss her på bloggen. Likevel vil jeg ha ham i startelleveren. Hvorfor spør du? La meg forklare:

Rosenborg startet kampen på søndag med stortalentet Jonas Svensson på venstrekanten. Det er åpenbart ikke hans sterkeste posisjon. Tendensen er at han trekker inn i midten. Hele tiden. Da blir laget fullstendig avhengig av at Dorsinho kommer på sin venstreback for å skape bredde. Det er enkelt å forsvare seg mot. Spesielt siden Dorsan er staurgammal og uten evne til å komme på løp. (he-he-he).

Det jeg prøver å si er at Trond Olsen er den eneste rene venstrekanten vi har. Så kan du kanskje nevne Edmundsson; men nei. Han er også bedre i midten. Du ser det på typen. Litt seig, glad i å vandre med ball og å slå pasninger. Hans styrke ligger ikke i å utfordre en hurtig back.  Han ligner mer på Allan Gaarde enn Gunnar Aase.

Når det gjelder den store elefanten i rommet, Vidar Nisja, kan man gjerne argumentere med at han har hatt en bedre oppkjøring enn Noddy-Olsen og muligens også med at han er en bedre fotballspiller. Jeg skal ikke krangle med deg. Men du må huske på at det jeg drøfter er hvordan Viking som lag skal være best mulig. Det er ikke en direkte sammenligning mellom fotballferdighetene til Nisja og Noddy.

Med Bodøværingen får du to egenskaper. En brukbar venstrefot og hurtighet. Noen vil kanskje påstå at du også får en ganske dårlig sveis, men det synes jeg de skal holde seg for gode for. Videre.

Resultatet av de to egenskapene er  to ting; for det første vil ikke lag våge å å stå like høyt som de kanskje skulle ønsket. Dette er selvsagt fordi Olsen utgjør en trussel på kontringer. Sett i sammenheng med med Peps katalansk-inspirerte taktikk hvor vi ønsker å holde på ballen er det gunstig. For det andre oppstår ikke Svensson-problemet, slik det ville ha gjort, dersom det var Nisja, Berisha, Danielsen eller en annen høyrebeint spiller som spilte på venstrekanten. Bertelsen kan komme – eller ikke komme – men motstanders høyreback må uansett forsvare seg mot en spiller som både kan passere ham på utsiden, og spille innover i banen.

Dette er forøvrig ikke noe nytt fenomen i Viking. Feilplasserte spillere har vært et problem for oss i mange år. Kantene våre har egentlig har vært sentrale midtbanespillere. Danielsen, Nisja, Gaarde, Fillo, Berisha, Søren Berg. De har alle tatt sine tak der ute.  Før Yanni hadde vi det på samme måte på høyresiden. Det tar bort en dimensjon i spillet og det har vært frustrerende å se på.

Spør du Liverpool-fansen om hvem som er best av Kuyt og Bellamy så får du kanskje litt forskjellige svar. Men spør du hvem de helst vil ha på venstrekant, så svarer de Bellamy.

På kantene må man ha kantspillere. Sånn er det bare.

Det er av den grunn jeg påstår at Viking er et bedre fotballag med Olsen på banen. Han kompletterer laget.

Samtidig bør man være bevisst på at Olsen ikke skal få ballen for mye i beina i det oppbyggende spillet. Ikke hvis man har andre løsninger som er like gode. Nordlendingen er først og fremst en bakromsspiller.

Så får man heller krangle på at Nisja skal ta en av de sentrale plassene. Det finnes muligheter til å ta plassen fra Danielsen og han har danket ut de som stod i veien før.

Til slutt skal det sies at dette ikke er en hyllest til Olsen i seg selv. Vi kunne gjerne ha endt opp med en annen venstrekant for min del. Men da må det også være en venstrekant, og ikke en forkledd sentral midtbanespiller.


 

1 Response » to “På dypt vann.”

  1. 自分の後頭部の髪の毛を植える手術は、薄毛に悩む人には、ものすごくルックスが良くなるので世界的に人気があるオペです。そうは言ってもしっかりとした専門技術者に施術を申し込まないと期待するような植毛実績は無理でしょう。薄毛関連商品に比べて、生涯の支払額も少なくなるので経済性の高い手術と言えます。

Leave a Reply