Odd Grenland og Makthar Thioune.

On August 2, 2012, in Generelt, by Egil Aske

Torsdags formiddag surfet jeg gjennom “Varden” –  lokalavisen i Skien, for å se om det stod noe spennende helgens motstander. Der fant jeg ut at Jone vurderer å signere ny kontrakt, at Steffen Hagen har signert en treårs-kontrakt, at Daniel Nannskog skryter av Torgeir Børven, og at Espen Ruud  er med  i Drillo-troppen.

Lite sensasjonsstoff der, altså.

For undertegnede var det ingen bombe at det var lite spennende å lese om Odd. For hvis det er ett lag som omfavner det triste og grå, så er det Odd Grenland. Bare hør på navnet, Odd Grenland. Advarselen er der allerede. Skagerak Arena – nitrist. Det forundrer meg at draktene er svarte og hvite, i stedet for enfarget grå. Det hadde kledd dem bedre.

En tøff bortekamp.

Laget ledes av Dag Eilev Fagermo. Kongen av 4-5-1. Den parkerte bussens mest entusiastiske sjåfør. Defensiv organisering og hardt arbeid er de mest sentrale elementer i hans fotballfilosofi. En kynisk og resultatorientert trener, med en urnorsk spillestil som selv Arne Erlandsen ville ha vært stolt av. Med ham får man ikke Marcus Pedersen-feiringer, Iversen byturer eller Ijeh-skandaler. Man får knallhard jobbing.

Det er få kamper jeg gleder meg mindre til enn kampene mot Odd. Ikke bare er de  sjansefattige og kjedelige, de er som regel også vanskelige å vinne. Vi tapte der både i fjor og i forfjor. Forrige gang vi slo Odd i Skien var i 2007. Siden den gang er uavgjort vårt beste resultat.

Det er det på tide å gjøre noe med.

Før oppgjøret.

Odd ligger nå på 11.plass på tabellen, med 22.poeng. Vi ligger på 7. med 24. poeng. Det som er verdt å merke seg her er at laget har tatt færre poeng enn oss. Når en tenker tilbake på våre egne prestasjoner frem til siste seiersrekke, kan man ikke unngå å innse at det finnes gode muligheter. Tenk det; de har vært enda dårligere enn oss. Og vi var kjempedårlige!

I hodet mitt var Odd et hjemmelag. Jeg antok at de vant kampene sine hjemme på Skagerak Arena. Statistikken forteller noe annet. Antall seiere er jevnt fordelt hjemme og borte. Tre ganger har Frode Johnsen og co. tatt med seg alle poengene når de har vært på reisefot. Det har de gjort nøyaktig like mange ganger i Skien.

Forskjellen ligger i uavgjortresultatene. Tre av dem har kommet hjemme, og ett borte. Konklusjonen er følgende: det er vanskelig å vinne i Skien.

Bare to lag har klart det hittil i år, Vålerenga og Sogndal. Det er i grunnen fantastiske nyheter. Vålerenga og Sogndal har klart det! De er jo elendige!

Kjelle setter sitt preg på laget.

Kjell Jonevret signerer sin gamle stjerne, Makthar Thioune.

Kanskje er det til og med et forsterket Viking-lag som møter til dyst i Skien. Riktignok har Valon “det perfekte hårfestet” Berisha forlatt oss, men Kjelle har så smått begynt å forme egen tropp. Første mann inn er favoritten fra tiden i Molde, Makhtar Thioune. Thioune var sammen med Mame Biram Diouf lagets største stjerne da moldenserne tok tippeligaen med storm i sølvsesongen 2009.

Fra den etterhvert så velkjente Nisja-rollen stod han bak det meste som skjedde fremover på banen. Og det var mye.

Skulle vi få Thioune i nærheten av det nivået han var på, blir savnet av Valon kortvarig. Igjen medfører det tøff konkurranse for vår elskede jær-prest, men han har vist mange ganger før at han takler det.

Det gjør du denne gang også, Vidar!

Mottakelsen.

Responsen fra andre Viking-fans har vært svært positiv så langt. Mange fikk med seg hva spilleren presterte i sin tid i Molde, og mange har troen på at han kan gjenskape suksessen.

Men er det ikke et tankekors at klubben er villig til å slippe ham? Ole Gunnar Solskjær er ingen dum mann. Nå går han inn i en periode hvor han skal kvalifisere Molde til europa samtidig som klubben kjemper om medalje i ligaen. Er det ikke merkelig at han da tynner ut stallen? Vet han noe Kjelle ikke vet?

Molde-fansen har lenge spekulert i at Thioune er eldre enn hva som er oppgitt. Offisielt er han født i 84 og 27 år. Etter ryktene er han nærmere 39. Er det troverdig? Har vi en ny Ijeh på gang?

Fra Magnus Sveen (Journalist i TV2)  og Stig Nilssen (sportsleder i Aftenbladet) på twitter:

Magnus Sveen ‏@TV2Magnus:

@Hattipop men hvor gammel var Ijeh EGENTLIG? Det skulle jeg likt å vite! @StigNilssen

Stig Nilssen ‏@StigNilssen:

@TV2Magnus @Hattipop Rösler spurte Ijeh om akkurat det etter en trening. Ijeh: I dont understand. What do u mean..? svarte Ijeh og smilte.

Hvor gammel er egentlig denne mannen?

Sannsynligvis har salget av Thioune ingenting med aldersforfalskning (i mangel på et bedre ord) å gjøre. Mer sannsynlig er det at Wolf-Eikrems ankomt til klubben har skylden for at Thioune ble skjøvet ut i kulden. Solskjær ønsket å satse på den unge nordmannen, og det ble tydelig signalisert. Thioune ønsket seg bort og tyske Karlsruhe (med norske Jørn Andersen i spissen) ønsket ham til klubben. Vips så var han borte.

Nå er han imidlertid tilbake. Forhåpentligvis kan ha nå gamle høyder. Da kan han for alvor lede oss inn i medaljekampen. Odd Grenland er første hinder. Kanskje får han vist seg frem allerede da.

Hva tenker du? Er Thioune en fornuftig signering? Og hvordan går det mot Odd?

Oppdatering: Thioune kostet om lag to millioner, har signert til 2015 og kommer til å få draktnummer 15.


Tagged with:
 

Leave a Reply