Marerittet er blitt en realitet

On July 17, 2015, in Generelt, by Egil Aske
Yann-Erik de Lanlay

Yann-Erik de Lanlay. Foto: Endre Opsal

Så er det altså klart. Vår edleste diamant selges til en av våre rivaler.

Yann-Erik de Lanlay blir Rosenborg-spiller.

Hva vi mottar i kompensasjon er foreløpig ikke klart. Det som imidlertid er klart, er at det er mer enn de 4 millionene som ble tilbudt i første omgang. Det budet ble avlått. I den sammenheng ble det uttalt at budet måtte opp mot 10 millioner. Det tviler jeg på at RBK har tilbudt. Det ville være merkelig å gå ut så lavt om man var åpen for å gi over det dobbelte.

Gitt den informasjonen antar jeg at overgangssummen ligger i områdetrundt 6 millioner kroner.

Men det er altså bare spekulasjoner.

La oss først være enige om det åpenbare. Alle Viking-supportere er skuffet over å se de Lanlay dra til RBK. En overgang i Norge kan strengt tatt ikke bli særlig verre. Spesielt er det også, i den forstand at mangeårige sportslige nedturen i Viking ser ut til å gå mot slutten.

Så til de to spørsmålene overgangen reiser. For det første, er det riktig av Viking å selge? For det andre, kan man kritisere Yanni for å dra?

La oss først vurdere salgsavgjørelsen.

Viking har uttalt at Yanni selv sterkt ønsket overgangen til RBK. Med det antar jeg at de to alternativene for klubben var å beholde ham for ett år – for så å slippe ham uten vederlag – eller å selge til RBK nå for 6 millioner. Klubben har uttalt at det ikke forelå andre tilbud fra utlandet.

I lys av det avslåtte Bödvardsson-tilbudet, stiller dette seg noe annerledes. Etter mitt syn er det en korrekt sportslig vurdering at klubben har bedre dekning på kantene, enn man har på topp. Det er det også vanskelig å være uenig i. Bytyqi, Adegbenro og Thorsteinsson er gode kantspillere i Tippeligaen. Spesielt Adegbenro. Det tilsier at man i større grad er åpen for bud på Yanni, enn man er for Daddy.

De to er like gamle (23), og uavhengig av hva vi vet, eller tror om den enkelte spillerens kvaliteter, er nok ikke sprikene i spillernes markedsverdi så voldsom. Bödvardsson har spilt fast for et landslag som har imponert, mens Yanni har hatt en svipptur innom et landslag som har gjort det motsatte. Det er nok også noe av grunnen til at det foreligger interesse i utlandet for Bödvardsson, men ikke for Yanni.

Jeg er også enig i at man ikke kan videreføre den praksis som førte til at Veton gikk gratis. Dersom man skal forhindre at dette skjer igjen er man avhengig av å selge. Og helst innen de neste 6 mnd, før spilleren kan forhandle med andre klubber. Ettersom Yanni – såvidt meg bekjent – ikke har interesse fra andre klubber, har klubben i realiteten to valg; å selge Yanni til RBK nå, eller å beholde ham i ett år for så å slippe ham vederlagsfritt.

Gitt dette utgansgpunktet mener jeg det er forsvarlig av Viking-ledelsen å selge.

Yann-Erik de Lanlay. Foto: Endre Opsal

Yann-Erik de Lanlay. Foto: Endre Opsal

Imidlertid er det slik at den slutningen innebærer en forutsetning. Den forutsetningen er at Yanni ikke er åpen for å bli i klubben. Dersom Yanni var åpen for forlengelse hadde svaret på spørsmålet ovenfor vært et klokkeklart nei.

Det fører oss til det andre spørsmålet jeg stilte innledningsvis: kan man kritisere Yanni for å signere for RBK?

Yanni har vært i A-lagstroppen til Viking siden 2010. I 5 år har han spilt mer eller mindre fast. Han er nå 23 år, og det foreligger ingen konkret interesse for utlandet. Gitt at Yanni har en «normal» (om man kan bruke en slik beskrivelse om en fotballkariere) karriere, vil han ha ca. 10 år igjen som profesjonell fotballspiller. I en slik situasjon er det naturlig at han begynner å tenke på tjene mer penger. Å være profesjonell fotballspiller i Viking er en lukrativ jobb mens man fortsatt spiller, men det er ingen fallskjerm etter at karrieren er over. For å sikre seg det i 2015, må norske fotballspillere til utlandet. Yanni begynner å falle utenfor kategorien «talent» og blir med det mindre attraktiv for interesserte klubber i utlandet som vil videreforedle, eller utnytte potensialet. I den forstand begynner det å haste for Yanni.

I tillegg vurderer jeg det slik at Yanni allerede vært solgt til en større liga, dersom Viking hadde levert bedre sportslige resultater. Så god er han faktisk. Nå er det også slik at Yanni selv er ansvarlig for interessen rundt ham, men det kan ikke være tvil om at det er lettere for et lag som har suksess.

Kvalitetene til Yanni er for øvrig hovedgrunnen til at overgangen er så skuffende for Viking-fans. Selvsagt er han en lokal spiller som har fått uvikle seg i klubben, men vi har da solgt andre lokale, unge spillere uten slike reaksjoner. Skuffelsen er først og fremst der fordi Yann-Erik de Lanlay er en fantastisk god fotballspiller. At han går til en rival og er lokal forsterker skuffelsen, men det er ikke hovedgrunnen.

Men tilbake til poenget. Argumentet om at Yanni har spilt for en klubb som har slitt sportslig svekkes av at Viking i ferd med å snu den negative trenden. Klubben ser ikke lenger ut som det håpløse tilfellet som aldri kommer tilbake til toppen av norsk fotball. For øyeblikket ligger vi på fjerdeplass på tabellen, og vi skal spille kvartfinale i cupen.

På tross av det, er jeg ikke i tvil om at RBK er et bedre fotballag. RBK spiller garantert i europa neste sesong. Man kan ikke si det samme om Viking. Det medfører at Yanni får et bedre utstillingsvindu i RBK, enn han har i Viking.

Yanni drar til RBK :( Foto: Endre Opsal.

Farvel, Yanni :(. Foto: Endre Opsal

Betyr dette at det er nødvendig for Yanni å forlate Viking for å komme seg til en større liga?

Nei, jeg tror ikke det. Ingasson, Valon, Veton og Jarstein er alle eksempeler på at man kan spille seg til større ligaer fra Stavanger.

Men; hvis det er slik at Yanni har vært lysten på en overgang en stund, hvorfor har han da ikke allerede dratt?

Fordi tilbudene ikke har vært der.

Og hvorfor har ikke tilbudene vært der?

Vel, for det første er norske spillere generelt dyre, og for det andre: Yanni har ikke stabilisert prestasjonene i Viking på det nivået som potensialet hans tilsier.

Det er i den sammenheng at argumentet om miljøskifte har blitt trukket frem. Muligens er konkurranse i det som (for øyeblikket) er et bedre fotballag, det som skal til for at Yanni tar det siste steget. Det største motargumentet mot Yanni som spiller, er mangel på mål og målgivende. Hvis vi skal være ærlige i denne sammenheng må vi også innrømme at det å score mål og å levere mågivende sannsynligvis blir enklere i RBK. I så måte gir overgangen mening for Yanni.

Men denne forskjellen er ikke tilstrekkelig for å forsvare overgangen til RBK.

Forskjellen på det sportslige nivået i klubbene er ikke SÅ dramatisk, og det svekkes av at han ikke har noen garanti for startplass. Da begynner man å nærme seg vurderingen av lønn, og den forskjellen er sannsynligvis ikke stor nok til å sikre den tidligere omtalte fallskjermen.

Så, for å konkludere: Er det riktig av Viking å selge?

Gitt at det var uaktuelt for Yanni å forlenge kontrakten – ja.

Kan Yanni kritiseres for å signere for RBK?

Gitt hans egne uttalelser om klubbtilhørighet, mener jeg at det er kritikkverdig å signere for RBK nå. Forståelig, men kritikkverdig.

Ellers ønsker jeg deg lykke til i videre, Yanni.

Men ikke mot Viking.


 

1 Response » to “Marerittet er blitt en realitet”

  1. Good write-up. I definitely appreciate this site.
    Continue the good work!

Leave a Reply