Kaoset i Viking fotballklubb.

On June 1, 2012, in Generelt, by Egil Aske

Du kjenner det på kroppen når resultatene uteblir i Stavanger. Etter kampen i Fredrikstad var det mange som fikk nok. Frustrasjonen i byen holder på å nå bristepunktet. Lokalavisene pumper ut artikler om ”Viking-krisen”.

Sportsredaktør i Rogalands Avis, Torbjørn Svendsen, er tøff mot Hareide i sin kommentar hvor han skriver: “Jeg tror ikke på det Hareide nå driver med”.

Stig Nilssen hos Aftenbladet er enda krassere enn sin kollega i RA – han skriver at Hareide har “spilt ut sitt siste kort” og gir klart uttrykk for at han anser ham som ferdig i klubben.

Åge Hareide får gjennomgå. Hviler hele ansvaret på hans skuldre? Foto: Endre Opsal.

Men er det egentlig slik at et trenerskifte vil snu trenden? Vil ikke det være å fortsette i nøyaktig samme spor som før? Det er lett å glemme at trenere som Hodgson, Prahl og Rösler også forsøkte – uten å lykkes.

For å gå Vikings problemer nærmere i sømmene har vi fått tak i tre sportsjournalister som har fulgt klubben over lengre tid.

Dette er spørsmålene vi stilte dem:

1. Det ser ut til å være vedtatt sannhet at det er mangel på vinnerkultur i klubben og at dette er noe som sitter i veggene. Hvorfor er det blitt slik og hva skal til for å endre på denne “sannheten”?

2. Føler du at de høye herrer i klubben får inn det nødvendige nye blodet i ledelsen som kan inspirere til nytenkning og sportslig fremgang?

3. Hvordan ser du på årets samarbeid mellom Åge Hareide og hans spanske trener Josep Clotet Ruiz?

4. Rent hypotetisk: sett at Hareie får en forlenget ferie etter sommerpausen – hvem tror du kunne gitt klubben et sportslig løft og hvorfor denne personen?

——————————————————————————————————————————————————————————————–

Knut Espen Sveagaarden fotballekspert i VG (@VgSvea):

Om mangel på vinnerkultur.

 1. I alle klubber som har vunnet mye før, blir det lett sånn: Alt blir sammenlignet med gamle dager, ingen ting er bra nok. De gamle heltene kommer frem når ting går galt, prater i media – og så har vi det gående. Det var sånn i Vålerenga til Rekdal og Siem fikk litt orden på det, det var sånn i Brann til Hardball hentet mange gode nok spillere, det er sånn i Start – og i Viking. Forventningene er der, med rette. Alle sier at dette er en stor klubb, en av de som BØR være gode. Men sannheten er at Viking ikke har vært stabilt gode siden 70-tallet. Selv under Benny Lennartssons ledelse så var det til tider svært ujevnt, selv om det ble noen pokaler. Den som klarer å samle alle de gode kreftene, glemme, men samtidig dyrke 70-tallet, den kan lykkes i Viking. Det er fotball-Norges største utfordring.

Ledelsen.

 1.  Kontinuitet er viktigere enn nytenkning. Sånn virker det for meg i hvert fall. RBKs suksess var mye tuftet på at de samme menneskene styrte over tid. Det samme var det med Viking i gamle dager, med VIF da de var på sitt beste og sånn har det vært i Molde og Strømsgodset en stund nå. Mangel på ledere/trenere som samarbeider over tid er kanskje Vikings største svakhet.

Samarbeidet Ruiz/Hareide.

 1. Det kan jeg ikke nok om til å ha sterke meninger om. Men på meg virker det som Hareide veldig gjerne ønsket seg en mann med helt andre og nye ideer enn det som hadde vært gjort før. Og det har han fått. Jeg synes faktisk Viking har vært litt uheldige. Trolig står det bare på en  effektiv spiss – og Viking hadde vært godt plassert i nærheten av toppen. De har vært spillemessig gode i flere av kampene, men er minst effektive i hele ligaen, om du ser bort fra Stabæk. Da blir det fort vanskelig. For alle lag.

Eventuelle erstattere.

 1. Jeg håper ikke det skjer, og jeg tror ikke problemet er Hareide. Men det er selvsagt hans jobb å få spillergruppa til å miste redselen for å lykkes – noe som for meg fremstår som hovedproblemet.  Det finnes heller ikke mange som på kort sikt løfter lag. Det må være Tom Nordlie – igjen – da. Men sendes Hareide på dør så er det klassisk om Viking går for Ronny Deila. Gjør de det, og får han, så håper jeg de har sett at Deila brukte tre år, ikke tre uker, på å få SIF opp fra knestående. Her ligger hovedproblemet: Alle vil ha suksess med en gang, ingen har tid til å vente, og går det for tregt så blir treneren sparket.

——————————————————————————————————————————————————————————————–

Øyvind Jacobsen, tidligere sports-journalist i RA og Aftenbladet, dekker nå Viking for VG og daglig leder for Brodd IL i 3.div. (@OJacobsen):

Om mangel på vinnerkultur.

 1. Det har nok spredt seg en middelmådighetskultur på Viking stadion. Fra utsiden kan det virke som om Viking er noenlunde fornøyd med å vinne litt, tape litt og spille noen uavgjort. På 90-tallet var bronsemedaljer omtrent regnet som fiasko, mens det i dag ville blitt bejublet i korridorene på Viking stadion. Det er mye dyktige folk i klubbens organisasjon, men jeg savner litt outsidere som kan utfordre de etablerte sannheter – og ikke minst: røske tak i middelmådighetsaksepten som råder. Det virker for meg som om det er en redsel for å mislykkes i Viking – både på og utenfor banen. Jeg skulle gjerne sett at det ble hentet inn fotballfolk fra andre deler av landet for å styre klubben administrativt – og gjerne også folk som har vært aktive i breddefotballen – og som sånn sett kan komme med litt andre perspektiver. I dag virker Viking som en trygg klubb å bli gammel i. Jeg skulle ønske meg et Viking man ble gammel av å være i.

Ledelsen.

 1. Jeg mener det er for stor grad av næringslivskompetanse i Vikings besluttende organer. Det er naturligvis viktig – og næringslivsfolkene Viking har med, er dyktige – men det er ikke på styrerom man begeistrer, motiverer, inkluderer og engasjerer. Det er travle folk i styret i klubben, med mange baller i luften. Jeg kunne tenkt meg en murer med 10 års erfaring som tilskuerer på stadion og lilleput-trener i Madla som styremedlem. Slik at styret blir noe mer representativt for kundegruppen – og vanlige folks engasjement og tanker kom til uttrykk. Engasjement og lidenskap er vanskelig å finne både i styret og klubbens ledelse for øvrig.

Samarbeidet Ruiz/Hareide. 

 1. Jeg synes det samarbeidet er spennende. Clotet Ruiz har kommet med nye tanker og perspektiver – og spillerne har sugt alt til seg. Spørsmålet er imidlertid om Hareide har latt spanjolen få for mye gjennomslag for det taktiske – for tidlig. Jeg så ikke alle treningskampene til Viking i vår, men merket meg ikke markeringsfotballen da. Når det er sagt, synes jeg det er deilig friskt med nye, utviklende tanker – men å praktisere det nå, er noe risikabelt.

Eventuelle erstattere.

 1. De fleste kunne gitt Viking et løft. Også Åge Hareide. Det er ikke noe hokus-pokus. Det er snakk om tilfeldigheter, flyt og entusiasme. Jeg håper ikke Viking ansetter nok en mett mann på 50+ med erfaring fra klubben for å overta etter Hareide. Jonevret står langt nede på min liste. Jeg håper klubben henter en trener med baller og ryggrad – som forteller hvor skapet skal stå. Og det er det langt flere trenere enn Tom Nordlie som kan. Om jeg skal komme med konkrete forslag er det – i prioritert rekkefølge: Ronny Deila, Leif Gunnar Smerud, Kjetil Rekdal. Jeg tror også lokale folk som Kjetil Hundhammer og Hallgeir Hinna fint kunne løftet Viking – for en langt billigere penge – og med enda større engasjement.

——————————————————————————————————————————————————————————————–

Lars Fisketjøn – sportsjournalist i RA (@Larsavis):

Om mangel på vinnerkultur

 1. Det er bare en måte å skape vinnerkultur på, og det er først å vinne, og deretter å gjenta bedriften flere ganger. Slik Rosenborg gjorde på 90-tallet, og som Viking gjorde på 70-tallet. Vinnerkultur er ikke noe som kommer dalende ned fra himmelen, det kommer som et resultat av hardt og kvalitetssikret arbeid over lang tid. Jeg har også hørt mange snakke om at det sitter i veggene. Begrepet “sitter i veggene” er en forklaring vi mennesker tyr til når vi ikke makter å finne en annen og mer fornuftig forklaring. Ingenting sitter i veggene. Det handler om hardt arbeid, kvalitet, kompetanse og fornuftige valg, hver dag og over tid. Det er det eneste som skaper vinnere og vinnerkultur, både i Viking, fotballen generelt og i livet forøvrig.

Ledelsen

 1. Det er vanskelig å svare konsekvent nei på det spørsmålet. Da Viking hentet inn Pep Clotet som ny trener viste klubben i aller høyeste grad vilje til å få inn nytt blod og ny tankegang. Og Pep har kompetanse nok til å gi Viking framgang, men dessverre vil det trolig ta mye lenger tid enn Viking har til rådighet. Når det gjelder ansettelsen av Økland er det veldig enkelt å peke på den enorme resirkuleringen i klubben. Samtidig er det viktig å huske på at allerede før Økland ble ansatt, hadde Viking-ledelsen malt seg inne i et hjørne. Da sportsdirektørstillingen i sin tid ble opprettet var en av grunntankene at sportsdirektøren skulle være klubbledelsens sportslige kontinuitetsbærer. Selv om trenere kom og gikk, skulle sportsdirektøren sørge for at grunntankene og Blåskalle-loven ble videreført.Da Egil Østenstad sluttet som sportsdirektør, valgte Viking å la Åge Hareide få all makt, i stedet for å ansette en ny sportsdirektør. Dermed ble administrerende direktør-rollen viktigere både når det kommer til forhandlinger av spillerkontrakter, trenerkontrakter og overganger. Og man kan ikke ha en ren økonom i en slik stilling, man må ha en person med fotballfaglige kvalifikasjoner. Bjarne Berntsen hadde både peiling på tall og fotball, men slike mennesker finner man ikke hvor som helst. Arnme Larsen Økland er en av få mennesker som både har bakgrunn fra fotballen, og en imponerende CV å vise til fra næringslivet. Derfor er det lett å forstå at Viking valgte ham, i stedet for en ren blåruss utenfra.

Samarbeidet Ruiz/Hareide.

 1. Jeg tviler på at Aslak Sira Myhre og Siv Jensen kommer til å gifte seg noen gang. Men de kan sikkert omgås med en hyggelig tone likevel. Allerede dagen etter det ble kjent at Viking ønsket å ansette Pep Clotet skrev vi i RA at hans fotballfilosofi representerte et voldsomt stilbrudd med Åge Hareides filosofier. Det har vi også sett til gangs i årets sesong. Utad virker det som de er enige, selvsagt gir de ikke uttrykk for noe annet. Og det kan godt tenkes at de er enige også, men jeg kan ikke begripe annet enn at det må være ufattelig mange kompromisser som inngås og kameler som må svelges for at de to sammen skal komme fram til en enighet om hva slags spillestil de skal selge inn hos spillerne.

Eventuelle erstattere.

 1. Nils Arne Eggen kunne gjort det. Han har alt det Viking trenger i form av voldsom entusiasme, en soleklar spillestil, relativt enkle prinsipper og mye godt humør. Men alderen taler mot ham. Det er mange spennende unge, sultne trenere der ute. Som Asle Andersen, Leif Gunnar Smerud og Jostein Grindhaug, men skal jeg velge meg en favoritt må det bli Ronny Deila. Han har som Eggen en klar spillestil, han har lett gjenkjennelige prinsipper, han har tanker om talentutvikling som passer veldig godt med Vikings særs gode talentarbeid, han har smittende humør, virker som en glimrende lagbygger og har gjort det usedvanlig godt i Strømsgodset. Jeg tror det er rett mann for Viking neste gang klubbledelsen skal ut og jakte ny trener.

——————————————————————————————————————————————————————————————–

Kommentarer:

http://fotball.aftenbladet.no/kommentar/stig_nilssen/article238516.ece

http://tob-bloggen.origo.no/-/bulletin/show/739773_verre-verst

 


 

4 Responses to “Kaoset i Viking fotballklubb.”

 1. m88 says:

  Please let me know if you’re looking for a writer for your blog.
  You have some really reat articles and I think I would be a goood asset.
  If you ever want too take some of the load off, I’d love to
  write some material for your blog in exchange for a
  link back to mine. Please send me an email if interested.
  Regards!

 2. Fantastic beat ! I would like to apprentice while
  you amend your web site, how could i subscribe for a blog website?
  The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of
  this your broadcast offered bright clear idea

 3. It is not so easy to find useful material today, but this certainly
  qualifies as you. Leaving certainly will definitely come back soon and pleased!

 4. visit here says:

  Fantastic items from you, man. I have keep in mind your stuff prior to and you
  are simply too wonderful. I really like what you have got here,
  really like what you are stating and the best way during which you are saying it.
  You make it entertaining and you continue to care for to stay it wise.
  I cant wait to read much more from you. This is really a tremendous website.

Leave a Reply