Jakten på mål

On November 1, 2013, in Generelt, by Egil Aske
Patrik Ingelsten er ferdig i Viking. Hvordan påvirker det oss i 2014?

Patrik Ingelsten er ferdig i Viking. Hvordan påvirker det oss i 2014?

Det skal kuttes i Viking. Målet er visstnok 20-30% av lønnskostnadene. Dette er ikke uventet, ettersom klubben fortsatt har bakrus fra den tidligere lønnsfesten i Tippeligaen. Slik situasjonen ser ut per 31. oktober 2013, vil neste sesong derfor starte uten Eirik Schulze, Lædre Bjørdal, Patrik Ingelsten, Sulimani, Jarstein og King i Viking-troppen. Så er spørsmålet: hvordan kommer dette til å påvirke vår evne til å score mål?

Før jeg fortsetter med denne posten vil jeg presisere at fokus er rettet mot det offensive spillet. Det er åpenbart at spillere som Jarstein, Bjørdal (og delvis King), også vil påvirke det defensive spillet, men det får bli temaet for en annen post. Med det sagt, la oss kikke litt på statistikken:

Mål (så langt i TL 2013) fra spillere som forsvinner:

Patrik Ingelsten: 7

Benjamin Sulimani: 4

King Osei Gyan: 2

Lædre Bjørdal: 2

Totalt: 15

Hvis vi deretter flytter blikket til statistikken for laget som en helhet, ser vi at vi har scoret 38 mål i serien totalt.

Det betyr at spillerne som forsvinner til neste år, har produsert ca. 40% av målene denne sesongen.

I tillegg til dette, har de samme spillerne produsert 11 målgivende.

Men, dette betyr ikke nødvendigvis at klubben er i ferd med å gjøre strategiske feilvalg. Utskiftninger i offensive lagdeler gir  mening, sett i forhold til vår evne til å score mål. Hele ni lag har scoret flere mål enn oss denne sesongen (38), og tre lag har scoret like mange. Bare fire lag har scoret færre: LSK, Sogndal, Ulf og Hønefoss. Det tilsier at vi må gjøre endringer i den offensive spillerstallen, en prosess som allerede er påbegynt.

Man kan selvsagt stille spørsmål ved om det er de riktige spillerne som nå forsvinner, men faktum er at Ingelsten og Sulimani er de offensive spillerne som det er enklest å kvitte seg med. Og det er  sannsynligvis også blant de dyreste i drift.

I lys av dette fremstår perioden mellom TL 2013 og TL 2014 som en særdeles viktig tid for klubben. Nå får Kjelle og Økland virkelig muligheten til å sette sitt preg på laget. Skal vi forbedre årets prestasjon i serien, er vi avhengige av å opprettholde det gode defensive spillet, samtidig som vi øker evnen til å score mål.

Så, hva må de nye offensive spillerne produsere, for å forbedre årets prestasjon?

La oss sammenligne vår målstatistikk med de fire mestscorende hittil i årets sesong; Godset, RBK, Molde og Aalesund. Disse lagene har scoret henholdsvis 62, 45, 47 og 52 mål (med to kamper igjen).

For å blande oss inn i denne toppstiden må vi altså opp til 46 mål. Dersom vi trekker 15 mål (mål fra spillerne som forsvinner) fra nåværende statistikk på 38, så betyr det resterende spillerstall og eventuelle nye signeringer må produsere 23 mål mer neste seong.

La oss så forutsette at det kommer inn tre nye offensive spillere til 2013 (i tillegg til Sverrison som allerede er hentet). Gitt at resten av spillerstallen produserer samme antall mål som i år, så må disse spillerne stå for 7.6 mål hver for å nå 46 totalt.

Toppscorerne i årets sesong heter for øyeblikket Frode Johnsen, og Abderrazak Hamed-Allah. Disse ligger for øyeblikket på henholdsvis 15 og 14 mål. Hvis vi  skulle klare å hente en spiss i dette sjiktet, så kan de resterende 8 målene fordeles på en midtbanespiller og en ekstra spiss.

Men er dette realistisk?

Ikke spesielt. Vår forrige spiss i denne klassen het Peter Ijeh, og i 2007 scoret han 18 ganger. Når neste sesong sparker i gang vil det være 7 år siden. Å forvente at vi skal komme opp med en spiss i denne klassen er lite realistisk. Slike spisser er ettertraktede, og vi er ikke spesielt likvide.

Det som imidlertid er mulig, er å hente inn flere offensive spillere, som samlet sett kan komme opp med et slikt antall scoringer. Sverrison er allerede sikret, og det ligger litt i kortene at Steinthor Thorsteinsson ender opp hos oss. Det betyr i såfall at vi sikrer oss to spillere som har potensiale til å bidra med mål. Steinthor har nemlig levert 5 mål for Ulf i årets TL, og Sverrison har scoret 9 ganger i den islandske serien.

Nå skal jeg være den første til å innrømme at den videre presentasjonen er et søkt tankeeksperiment, men gitt at Steinthor presterer det samme neste år, og at Sverrison matcher hans prestasjon (forsøk på justering for nivåforskjellen mellom Norge og Island), så betyr det at de to spissene som hentes inn må score (23-10) 13 mål samlet sett. Når man ser dette i forhold til at Ingelsten (7) og Sulimani (4) har stått for 11 mål denne sesongen, så ser regnestykket plutselig ikke så umulig ut lenger.

Og man skal heller ikke glemme at det er mulig å få mer ut av de som allerede er i klubben. Andy med 2 mål på 15 kamper, og Nisja med 0 mål på 20 kamper (!),  har definitivt en jobb å gjøre her.

Forusetningen for å lykkes er derfor at man henter spisser som presterer minst like godt som de vi mister, at de nye midtbanespillerne våre opprettholder fjorårets prestasjon, og at Kjelle får noe mer ut av etablerte spillere som Andy og Nisja. Dette er en utfordrende oppgave med begrensede midler, men det er ikke umulig.

Det som imidlertid ser ut til å være en tilnærmet umulig oppgave, er å få dette til samtidig som man beholder det gode defensive spillet – uten Jarstein og Bjørdal. Forhåpentligvis har Økland og Kjelle lagt en slagplan. Hvis ikke blir neste sesong vanskelig. Veldig vanskelig.

I det jeg leser over min egen post, slår det meg hvor uoversiktelig og upersonlig dette er. Usammenhengende poeng og ingen vitser om sveiser. Det vil jeg beklage. Faktum er likevel det, at det snart er eksamen i strafferett, og der ligger også fokus. Det er ikke en unnskyldning, men en grunn. Så håper jeg at det fortsatt finnes noe her som er egnet til å skape diskusjon rundt utfordringene Kjelle og Økland har på spillerfronten neste sesong. Kommenter gjerne om du har noen tanker, jeg svarer stort sett på alt.

Til neste gang,

Egil


 

Leave a Reply