Investeringen Martin Fillo.

On June 23, 2011, in Generelt, by Egil Aske

I 2008 kommer Martin Fillo til Viking for ca. 10 millioner kroner fra sin tsjekkiske klubb Viktoria Plzen.

Han beskrives som en hardtarbeidende, målfarlig og teknisk spiller. Det forventes at Viking skal kunne selge ham med profitt.

I følge avisene er Fillo meget profesjonell i sin tilnærming til fotballen. Det sies at han ofte er førstemann til å møte opp til trening og sistemann til å dra.

Videre er han kaptein på det Tsjekkiske U21-landslaget og skal visstnok inneha gode lederegenskaper.

Ambisiøs Martin Fillo på trening.

I 2011 har Fillo tilbrakt tre mindre vellykkede sesonger i Viking og hevet en betydelig lønn. Allerede før sesongen starter blir han solgt tilbake til Viktoria Plzen.  Prisen er ca. 6 millioner kroner.

Hva gikk galt?


La oss først kikke litt på hvordan Fillo ble brukt.

Han spilte tidvis indreløper (mest mot slutten av Viking-karrieren), noe ganger spilte han offensiv midtbane eller hengende spiss, men mest av alt ble han satt på en av kantene.

Det første som må sies er at ingen spillere har godt av å bli plassert rundt i så mange forskjellige posisjoner. Det krever tid å spille seg inn i et lag, og få spillere er så komplette at de fungerer i så ulike posisjoner.

Det andre er at posisjonene han ble satt i er helt feil sett i forhold til hvilken spillertype han representerer. Og da er det spesielt bruken som kant det siktes til.

En god kant er som regel en av to typer. Beckham-typen eller Robben-typen. Godfoten eller dribleren.

Riktignok hadde Fillo gode driblerferdigheter, men det var åpenbart at han manglet farten til å rykke fra backer. Han var typen som gjerne driblet av en spiller, for så å bli tatt igjen.

Hans styrker som spiller var kreativitet, et godt fotballhode, en solid arbeidsinnsats og en viss målteft.

Av den grunn burde han blitt dyrket som en offensiv midtbanespiller, eller som en hengende spiss.

Han burde blitt satset på som en nr. 10.

Når Viking først bruker 10 millioner kroner så må klubben også tørre å satse på spilleren. Da nytter det ikke å skylde på at det passet dårlig i forhold til resten av spillermaterialet.

I den forstand sviktet klubben.

Men spilleren selv må også ta noe av skylden.

Det er ikke få supportere som har sett pinlig ned i bakken idet vår tidligere #16 kaster seg ned i bakken på det mest teatralske vis.

Fillo selv burde blitt flau av å se noen av episodene i reprise på TV.

Videre var det klart at han trengte å jobbe med fysikken. For det var ikke alltid tale om filming når han datt, ofte var det bare en litt veik spiller som ikke taklet den delen av Tippeligaen.

Og selv om han jobbet hardt når han var på banen, fremstod han ikke som den ledertypen Viking trengte.

Syting på medspillere, på dommer og generelt et negativt kroppspråk preget ham under kampene.

Dette er momenter 10-millionersmannen selv burde tatt tak i.

Konklusjonen er at klubben ikke satset riktig og at spilleren ikke tok tak i egne svakheter. Dette resulterte i en flopp og et pengesluk, selv om potensialet var der.

Og det er typisk Viking.

 


 
The content sidebar has been activated on this page/post but doesn't have any widgets added to it. Add some widgets to this sidebar in appearance > widgets in the admin.

Leave a Reply