Idiotene har fått en stemme

On October 6, 2013, in Generelt, by Egil Aske

trollEtter lørdagens kamp mot Sandnes Ulf havnet resultatet i bakgrunnen. Kanskje ikke så rart, ettersom ingen av lagene var fornøyde med utfallet. I stedet har tribunekulturen blitt gjenstand for diskusjon. “Jarstein er homo” kom nok engang fra tribunen. Og det kommer til å fortsette. Om ikke vi skjerper oss.

På det store internett finnes et fenomen kalt trolling. Å “trolle” vil si å delta i destruktiv atferd, uten annet for øye enn å skape en reaksjon. En negativ reaksjon. Bak anonyme kontoer bedriver man generell usaklighet, påtatt dumskap eller ren ondskap for å få folk til å reagere. Det finnes ingen annen grunn.

Slik defineres et internett-troll på wikipedia: “Troll er et fenomen som forekommer på forskjellige debattfora på Internett, særlig på nyhetsgruppene (USENET), hvor en person skriver innlegg egnet til å provosere folk og fremkalle en hissig diskusjon. Et troll mener ikke nødvendigvis hva han skriver; hans primære formål med innleggene er ikke å argumentere for en påstand, men å få folk til å hisse seg opp og «bite på kroken».”

Et av trollerens mest benyttede virkemidler er å benytte seg av hatefulle ytringer. Helst helt uten grunn. Blant dem står homofobi og rasediskriminering sterkt.

Hvorfor?

Fordi det alltid skaper sterke reaksjoner.

Så kan du kanskje spørre: hvorfor innleder du en post om tribunekultur med en definisjon av internet-troll?

Fordi de som skrek “Jarstein er homo” under Viking-Sandnes Ulf er den samme gjengen som troller på internett. Det er en liten gruppe mennesker som ønsker å provosere, og de er anonymisert i den forstand at de blir skjult av en langt større gruppe mennesker. En u-identifiserbar klatt på det store tribunelerretet.

Med dette i bakhodet, spør deg selv dette; tror du virkelig at gjengen som klovnet seg til bak målet til Jarstein hetset ham fordi de hater homofile? Og tror du virkelig de samme menneskene faktisk tror at Jarstein er homofil?

Selvsagt ikke. De er bare ute etter å provosere.

Når da Gaukereiret finner det nødvendig å gå offentlig ut for å markere at de tar avstand fra “all hets basert på religion, etnisitet og seksuell legning”, begynner vi å komme farlig nær en grense for hvor politisk korrekte vi kan tillate oss å være. Og ikke bare det – vi gjør nøyaktig det vi ikke skal gjøre for å få bukt med problemet.

Vi blåser det opp som om det er en stor sak, når vi alle vet at dette er pur idioti fra en gjeng som ikke har annet å ta seg til. Supportere benytter anledningen til å dra hverandre ned i søla. Saken får mer publisitet.

Men er det noen som alvorlig talt tror at supportergruppen til Sandnes Ulf er for denne typen hets?

Forhåpentligvis er svaret nei.  Så hvorfor skal de da måtte å forsvare seg?

Vi skaper et problem hvor problemet ikke eksisterer. Hadde det ikke blitt tatt opp i media, så ville ingen fått med seg ytringene. Da hadde det heller ikke vært gøy for klovnene neste gang. Nå derimot; er scenen satt. Trollene fikk reaksjonen de ønsket. Og de kan fortsette å trolle.

Idiotene har fått sin stemme.

Så kan du diskutere – slik jeg har gjort med meg selv – bidrar ikke denne posten på akkurat samme måte?

Det kan man gjerne argumentere for. Men jeg mener at jeg også bidrar med sunn fornuft, og en løsning på problemet. I motsetning til generell politisk korrekthet og påtatt fornærmethet.


 

Leave a Reply