«Hello Stavanger, Sandnes calling»

On November 7, 2013, in Før kampen, by Egil Aske
Ulf-supporter Even Hye Barka skriver om forholdet til Viking før siste serierunde.

Ulf-supporter Even Hye Barka skriver om forholdet til Viking før siste serierunde. Foto: www.sandnesulf.no

Når dette skrives, er vi inne i den siste uken før den siste serierunden i Tippeligaen 2013. Mange, meg selv inkludert, kaller dette for «Skjebneuken.» Det er nå medaljene deles ut, og Tippeliga-kontraktene fornyes. I år har vi fått en kjempespennende siste runde der syv lag, også mitt kjære Sandnes Ulf, står i fare for å rykke ned. For en femten år gammel gutt fra  Jørpeland som tidlig stiftet bekjentskap med naboklubben Viking, er situasjonen uvant, og ikke så rent lite vemodig.

 

Det er ikke lenger greit å stå med en fot i begge leirer

Etter å ha jobbet med FFO/fotballskolene til Ulf, og blitt kjent med menneskene i klubben er konklusjonen min klinkende klar. Ulf er en breddeklubb med ett Tippeliga-lag, og ikke ett Tippeliga-lag med ett breddetilbud. I iallefall oppfører folk seg slik. Jeg følte meg rett og slett hjemme, på en måte som jeg ikke hadde følt det overfor Viking. Utfordringen var at jeg stod overfor ett vanskelig valg. Man bytter ikke lag, det er jeg selv veldig enig i, men det er heller ikke greit å stå med en fot i begge leirer. Sitasujonen er derfor annerledes, for selv om jeg alltid vil ha en relasjon til Viking, føles Sandnes Ulf som hjemme.

Så hva har denne bråkete naboen tilført Rogalandsfotballen, sett bort i fra ett nytt lag i Tippeligaen? Jeg vil si at det å ha to lag fra Stavanger-regionen faktisk gjør Tippeligaen mer interessant for oss som er bosatt på denne siden av landet. De mest innbitte Premier League-tilhengerne hevder at det er de store derbyene som gjør ligaen mer interessant enn noe annet. Denne påstanden støtter jeg, og ser man på statistikkene så bringer også disse kampene folk til Stadion.  Det blir ett helt annet trøkk på disse kampene. En ramme bygges opp rundt den, og engasjementet øker. Det er ikke bare poeng som står på spill i disse oppgjørene, det handler like mye om ære. Lidenskapen som fikk utløp da Viking – for å være helt ærlig – knuste Sandnes Ulf 5-0 på Viking Stadion – den skapes ikke ofte i Tippeligaen lenger. Slike øyeblikk trenger norsk toppfotball for å være ett attraktivt produkt.

 

Slik var tilskuerantallet på de fire første kampene mellom Viking og Ulf :

Sandnes Ulf – Viking 2012 (2-2) 4969 tilskuere på Sandnes Stadion.

Viking – Sandnes Ulf 2012 (5-0) 13 122 tilskuere på Viking Stadion.

Sandnes Ulf – Viking 2013 (0-1) 4969 tilskuere på Sandnes Stadion.

Viking –  Sandnes Ulf 2013 (1-1) 13  218 tislkuere på Viking Stadion.

 

Sagaen om Steinthor Thorsteinsson

Ingenting kunne vel vært en mer dekkende overskrift på ryktene og spekulasjonene om mannen med de lange innkastene fra sagaøya Island. For han har vært svært delaktig for Ulf i år, og skal ha mye av æren dersom vi holder oss i øverste divisjon. Fem mål og fem assists har det blitt før sesongens siste kamp er spilt. Steinthor har definitivt gått inn i hjertene hos oss som kan sies å ha trykket klubben til våre bryst. Derfor gjør det desto mer vondt at publikumsyndlingen kan ende opp i Viking. Jeg ønsker – i likhet med hele Sandnes – Steinthor alt godt, men jeg ønsker likevel ikke at han skal spille for de mørkeblå fra Stavanger. Det blir kanskje galt å si at han skylder Sandnes å gå til en annen klubb, fordi en spiller på utgående kontrakt står fritt til å gå hvor han vil, men jeg håper likevel at han ender et annet sted enn i Jåttå. Aller helst blir han hos oss.

 

Even ser helst at Thorsteinsson forblir i Sandnes.

Even ser helst at Thorsteinsson forblir i Sandnes. Foto: www.gaukereiret.no

 

Dersom Viking tar poeng fra Sarpsborg 08 på Stadion nå på søndag, vil det bety ny kontrakt for Ulf og en ny sesong med lokalderby. Derfor gjør jeg ett lite untak denne gang, fordi jeg tror jeg har hele Sandnes bak meg, når jeg sier : «Heia Viking!»

Ulf-supporterne håper på slike scener i siste serierunde. Foto: Endre Opsal.

Ulf-supporterne håper på slike scener i siste serierunde. Foto: Endre Opsal.

Takk til Even Hye Tytlandsvik Barka for innlegget. Du finner ham på Twitter under @evenhye.

Hvis du liker det vi gjør – støtt oss gjerne ved å like/dele postene.

For alle oppdateringer kan du like vår facebook-side her: Vikingbloggen på facebook


 

Leave a Reply