Har vi allerede erstattet Lædre Bjørdal?

On November 11, 2013, in Generelt, by Egil Aske
JLB prater med danske klubber og har sannsynligvis spilt sin siste kamp for Viking. Foto: Endre Opsal.

JLB prater med danske klubber og har sannsynligvis spilt sin siste kamp for Viking. Foto: Endre Opsal.

Vår landslagsstopper forsvinner nok etter sesongen. Det er trist, for ikke bare har Egersunderen fremstått som en bauta bakover, han har også vært en sterk bidragsyter fremover. Lædre har scoret 2 mål, og levert 7 (!) målgivende. De fleste er klar over hvor viktig han har vært for vårt defensive spill, men jeg er ikke sikker på at like mange er klar over hvor mye han faktisk har bidratt offensivt.

Problemet foran 2014 er altså at man må klare seg uten Lædre. Slik jeg ser det er det ikke realistisk å forvente at klubben skal klare å hente inn en ny stopper av internasjonal klasse – slik Lædre faktisk er – med de økonomiske forutsetninger man har. Ikke engang med den økonomien vi hadde for 7 år siden hadde jeg vært sikker på det. Målet må derfor være å erstatte ham så langt det lar seg gjøre. Løsningen på dette problemet kan finnes i troppen vi allerede har.

Håkon Skogseid er en solid høyreback i Tippeligaen. Han er hurtig, han er sterk, han har stor løpskapasitet og han er bra i lufta. Han svakheter er definitivt i det offensive spillet, spesielt i forhold til det å utfordre og å slå innlegg. I så måte ser jeg ingen grunn til at han skal være dårligere utrustet til å være midstopper, enn han er til å være back. Han har beklet denne posisjonen for oss tidligere, og etter min mening var det en suksess. I tillegg kan det nevnes at Håkon først og fremst var en midstopper før han kom til Viking. I Stabæk-tiden var det midstopperen Skogseid det ble satset på. Det var han som var kaptein for juniorlaget. Det er helt naturlig, for posisjonen står godt til hans styrker.

Skogseid og Indy som stopperpar? Foto: Endre Opsal.

Skogseid og Indy som stopperpar? Foto: Endre Opsal.

Det eneste unntaket – slik jeg ser det – vil være oppspillsfasen. Her kan han ikke sammenlignes med Lædre, men gitt at backer, defensiv midtbane og vinger gjør sine jobber, så skal det alltid være enkle pasningsalternativer tilgjengelige.

Et annet minus ved å benytte Skogseid på stopperplass, er at han ikke får utnyttet løpskapasiteten som på backen. Det behøver imidlertid ikke svekke laget, så lenge hans erstatter har tilsvarende kvaliteter.

Så kan du kanskje spørre; med Lædre ute så mister vi en hærfører, en som skriker og holder styr på de andre – der mister vi vel noe ved å erstatte ham med Skogseid? Til det må jeg si ja, du har rett i at det er en svekkelse, men å forvente at vi skal hente inn en spiller utenfra som skal ta opp den tråden er urealistisk. Her må Skogseid, Indy og Bertelsen sammen ta ansvar for å orden på forsvarsrekken. Spesielt Indy må ta en viktig del av dette ansvaret, for han er faktisk vår kaptein, selv om det har virket som om det er Lædre.

Så; med Skogseid inn i midtforsvaret, hvem tar da over høyrebacken?

Her er det to navn som må vurderes, André Danielsen og Christian Tamba Landu Landu.

CLL

Kan CLL ta over høyrebacken? Foto: Endre Opsal.

Kan CLL ta over høyrebacken? Foto: Endre Opsal.

Når sesongen 2014 starter, er Landu blitt 22 år. Han har vært i klubben siden han var 14 (15?), men han har fortsatt ikke tatt det siste steget. Det er på høy tid at Landu begynner å spille fast førstelagsfotball. Det er han god nok til.

På midtbanen blir det imidlertid vanskelig å komme til. Andy og Thioune kommer sannsynligvis til å beslaglegge to av plassene, (gitt at Andy ikke tar backplassen) og Sverrison – hentet fra Island – kan fort ta den siste.

Landu har spilt høyreback ved flere anledninger tidligere – og selv om jeg mener potensialet hans er størst som defensiv midtbane – har han løst oppgaven greit. Hans svakheter ligger i en lavere toppfart enn de beste backene, samt at han ikke har spisskompetanse i forhold til å utfordre en-mot-en. I den sammenheng må det likevel påpekes at Landu har en Ijeh-lignende tendens til å komme seg forbi motstandere på en kronglete måte. Han står heller ikke noe tilbake for Skogseid i denne forstand, som jo er benchmarken her.

Defensivt er Landu bra. Han er vrien å ta seg forbi, duellsterk og en solid hodespiller (spesielt for back å være). Det er forøvrig noe han har til felles med Skogseid. Den eneste “svakheten” er den allerede nevnte hurtighetsfaktoren, noe som kan bli problematisk mot hurtige venstrekanter.

Andy

Har du lyst å se Andy på høyreback i 2014?

Har du lyst å se Andy på høyreback i 2014? Foto: Endre Opsal

I likhet med Landu har Andy etter min mening best forutsetninger for å spille midtbane. Det er imidlertid ikke riktig fokus her, ettersom vi søker den løsningen som gir det beste laget, helhetlig sett.

Andy har litt av det samme problemet som Landu i forhold til fart. Han er  hakket hurtigere enn Landu på de første meterne, grunnet bra frekvens og lettvekter-faktor, men heller ikke Andy er spesielt hurtig over lengre avstander. Her skiller han seg altså ikke nevneverdig fra Landu, i den forstand at Skogseid løper fra dem begge. Det skal dog sies at Skogseid løper fra de fleste.

Når det gjelder det offensive spillet vil Andy etter min mening være sterkere enn både Landu og Skogseid. Alle tre har bra løpskapasitet, men den tidligere SIF-spilleren er den klart beste dribleren, og han har også den beste innleggsfoten.

Summa-summarum ser altså Andy ut til å være det beste valget på høyreback, dersom Skogseid flyttes inn. Det åpner i så tilfelle opp for en plass på midtbanen for Landu, hvor jeg i øyeblikket kun anser plassen til Thioune som sikker.

Flere islendinger

Det kan imidlertid tenkes at alle de overnevnte fortsetter som før, hvis 20 år gamle Sverrir Ingi Ingason hentes fra Breidablik. Midstopperen er kaptein på det islandske U-21 landslaget og har vært i kontakt med Viking, som har bekreftet konkret interesse. I følge avisene har han imidlertid trent med både Legia Warsawa og Hereenveen, slik at det kan bli vanskelig å slå kloa i ham. Vårt håp i den sammenheng må enten være at han velger oss fordi det er bedre muligheter for spill, eller at de andre ikke finner ham god nok.

Når det gjelder spørsmålet om hvor god denne spilleren faktisk er, så skal jeg ikke skryte på meg kunnskap. Alt jeg vet, er at han kan gå rett inn på laget dersom han holder nivået til midstopperne på det norske U21-laget (Fredrik Semb Berge og Stefan Strandberg). Islendingene har da stort sett like gode landslag som oss – og solide midstoppere har de levert før – kanskje de kan gjøre det igjen?

Hvordan mener du vi bør søke å erstatte Lædre? Og hvor mye svekkes vi av eventuelle roteringer, dersom det ikke hentes inn ny stopper?

Hvis du ønsker å hjelpe oss med å vokse – del gjerne denne posten på twitter eller facebook. På forhånd takk!

@ninja_egil


 

Leave a Reply