Håpet

On January 9, 2015, in Generelt, by Egil Aske
Yanni er ønsket av RBK. Foto: Endre Opsal.

Yanni er ønsket av RBK. Foto: Endre Opsal.

Å være Viking-supporter er en prøvelse. Det har vært korte oppturer mens jeg har fulgt klubben, men det har vært langt mellom dem. Spesielt etter Benny. Vi hadde en god Üwe-sesong, og noen cup-opplevelser. En lovende fjerdeplass. Men det er stort sett beholdningen. Det mest spennende er som regel å følge oppladningen til en ny sesong. Forventningene som følger med. Nye kjøp og nye trenere. Hva kan man få til?

Litt som med nyttårsfeiringen. Man tenker at det skal bli fantastisk! Så slår klokken tolv. Rakettene smeller. Antiklimaks.

Neste år!

Resultatet er at fokuset for andre halvdel av sesongen forflyttes. Man kikker på ungguttene. De lokale talentene. Spenningen med Berisha-brødrene. Hvor gode kan de bli? Kommer Veton til å ta steget? Blir Valon en internasjonal toppspiller? Kommer Landu til å bryte gjennom? Hvor god er egentlig Kristoffer Haugen?

Og bygger opp spenningen rundt fremtiden.

Det største spenningsmomentet under selve kampene, er som regel sentrert rundt èn spiller. Spilleren som har evnen til å gjøre alt på egenhånd.  Når han har ballen koser jeg meg, enten vi leder, eller ligger under 0-3. Han kan fortsatt gjøre noe! Hva gjør han?

Til tider gjør det ham til det eneste lyspunktet. Håpet. Stjernen som kan utgjøre det lille ekstra, bare laget begynner å fungere. En grunn til å fortsette å se kampen, selv om den allerede er tapt og sesongen reelt sett er over.

For han kan bli så god han vil. Han jobber hardt begge veier. Han har spillforståelse. Løpesettet kan bedra, men han er hurtig. Veldig hurtig, og han har et fantastisk rykk. Teknikken er strålende. Han er lokal. Han er utviklet i Viking. Han er en fornuftig og hyggelig kar. Sympatisk. Verdens hyggeligste kar i mixed-zone. Om noe skal kalles kunne betegnes som arvesølvet i Viking, så er det det denne spilleren. Jeg prater selvsagt om Yann-Erik de Lanlay.

Og nå kan han være på vei bort.

Jakki, Yanni og ukjent Viking-babe.

Jakki, Yanni og ukjent Viking-babe. Foto: Endre Opsal

For Kåre Ingebrigtsen har forlatt Viking for å fortsette i RBK. Og han ønsker Yanni. Det er overhodet ikke overraskende. Han har sett hva Yanni kan gjøre. Etter ryktene skal Viking kreve 10 millioner kroner for ham

Et salg til en annen Tippeligaklubb – for den prisen – føles ikke riktig. Det føles galt. Virkelig, virkelig galt.

Så hør, Yanni!

Det er forståelig om du ønsker å dra videre, Yanni. Muligheten for å vinne noe, og for å spille i Europa har ikke vært fremtredende i Viking. Klubben har ikke fungert godt som en utvklingsarena. Andre klubber som Strømsgodset, RBK, Molde, kanskje til og med Odd har vært langt bedre til å få spillere med høyt potensiale til å skinne. Og en overgang vil sannsynligvis bety en større lønnspose. Kanskje kan et miljøskifte alene være det som skal til for det virkelige gjennombruddet.

Men, Yanni, om du skulle lese dette, det er ikke nødvendigvis slik at gresset er grønnere i Trøndelag. For det første; det er fullt mulig å ta steget til utlandet fra Viking. Jarstein dro ut. Valon gjorde det. Lædre Bjørdal gjorde det. Og mange har gjort det før dem. Du kommer til å få flere muligheter på landslaget, og det er et langt viktigere utstillingsvindu enn spill i Tippeligaen. Og i Tippeligaen kommer du til å spille uansett.

Videre har du en en unik posisjon i Viking. Du er lokalspiller. Hele Stavanger ønsker at du lykkes. Så lenge du er skadefri, så har du fast plass på laget. Ingen ønsker å se deg på benken selv om du leverer et par dårlige kamper. Hele stadion vil ha deg på banen. I hver eneste kamp. Slik er det ikke nødvendigvis andre steder.

Prognosen

Slik jeg ser det, er Yanni for god til å ikke lykkes. Kritikken er at han ikke scorer nok mål, og at de målgivende pasningene uteblir. Ingen ser ut til å krangle på ferdigheter, bare tall og statistikk. Men om man ser på kampene han spiller, så skyldes det mye tilfeldigheter. Jeg er selv glad i statistikk og tall, men det gir ikke alltid et riktig bilde. Man glemmer at det er langt enklere å servere målgivende pasninger til en spiss som scorer ofte, på et lag som scorer mye.

Steinthor scoret 5 mål og hadde 5 målgivende i Sandnes Ulf 2013. I 2012 scoret han 6 og hadde 5 målgivende for samme klubb. Det var en klubb i nedrykkssonen. For Viking scoret han 4 mål og hadde èn målgivende i 2014. Det er selvsagt ikke direkte overførbart, men det er en tendens. 6 lag scoret færre mål enn oss i 2014. 9 lag scoret flere enn oss. De 6 øverste klubbene på tabellen scoret i gjennomsnitt 13 flere mål enn oss. Vi scoret 42. Det betyr at de 6 øverste klubbene i snitt scoret 25 % flere mål enn oss.

Mangel på scoringer er et symptom på laget, ikke bare på Yanni.

Foto: Endre Opsal.

Yanni og Veton. Foto: Endre Opsal.

Etter mitt syn kommer de Lanlay til å dra videre fra Tippeligaen, enten han blir i Viking, eller signerer for RBK. Og det salget kommer ikke til å lyde på 10 millioner. Det kommer til å være høyere. Brede Hangeland gikk til FCK for 12 millioner kroner i 2006. Det er nesten 10 år siden. For meg kan Yanni måles opp mot Hangeland. Jeg har ikke sett et lignende talent i klubben.

Basert på en slik forutsetning vil et salg til RBK i dag resultere i en sportslig svekkelse av laget, et langsiktig økonomisk tap og forsterkning av en konkurrent. Og verst av alt, man sender følgende budskap til supporterne:

Vi har ikke like sterk tro på denne spilleren – som er fostret opp i vår egen klubb – som RBK. Vi er ikke villige til å ta samme risiko som trønderne er villige til å ta.

Hvilken falitterklæring…

Så kan man spørre, men har vi råd til å beholde ham da? Hvis det kun gjenstår ett overgangsvindu før kontrakten hans går ut, burde man ikke benytte muligheten nå, i stedet for å risikere å sitte igjen uten noe?

Vel, dersom Yanni er åpen for å signere ny kontrakt med RBK, da burde det også være mulig å få til en forlengelse av kontrakten. Det økonomiske rammeverket og det sportslige tilbudet i RBK er ikke forskjellig fra hva man kan tilby i Viking. Hva er en aksjeemisjon godt for, hvis ikke dette? Vi betalte 10 millioner for Martin Fillo!

Og Yanni er Viking-supporter.

Så Brutter’n: nei.

NEI!


 

Leave a Reply