Før kampen: Viking vs Odd Grenland

On April 13, 2013, in Før kampen, by Egil Aske

champis

Å være profesjonell fotballspiller på høyeste, nasjonale nivå, er en glamorøs jobb. Ikke like glamorøst som å spille i La Liga, eller Premier League – men fremdeles, en glamorøs jobb. Du gjør det du liker best, du gjør det en til to ganger til dagen og du har kortere arbeidsdag enn den alminnelige borger. Å spille hjemmekamp mot Brann er en festkveld for en Vikingspiller. Det samme gjelder mot Rosenborg, eller Molde. Kampen mot Odd på søndag, er det motsatte. Det er tippeligakampenes versjon av å sitte i kassa på Rimi. En møkkajobb.

Om jeg skal ta frem krystallkula og se hva fremtiden bringer, så vil kampbildet se ut slik: vi kommer til å ha mye ball, vi kommer til å møte en forsvarsmur, og Odd kommer til å kjøre hardt på kontringer og dødballer. I slike kamper blir det vanskeligere og vanskeligere å trenge gjennom, jo mer tid som går. Da er det lett å bli frustrert. Nettopp derfor er det så viktig å holde konsentrasjonen på topp. Vi må ha tålmodighet til å holde på ballen til en god mulighet åpner seg. Presisjon i pasningsspillet. Gjøre trygge valg når mulighetene uteblir.

I slike kamper kan Makthar Thioune utgjøre forskjellen for oss. Tidligere har vi savnet spilleren som evner å åpne forsvaret opp der åpningene er få, og mininale. Med Makthar har vi den spilleren. Forhåpentligvis har Kjelle gitt klar beskjed om at det er han som har hovedansvaret for å slå den siste pasningen. Ikke midstopperne. Og ikke backene.

Faste situasjoner

Hvis vi ikke evner å spille oss gjennom Odd-muren, kan en annen mulighet være dødballer. Kampen mot Lillestrøm ble avgjort på corner. Kanskje var det starten på en ny dødballæra for laget vårt. I de senere år har de faste situasjonene vært et helvete. Dødball i mot har vært livsfarlig, enten på grunn av gigantiske keepertabber, eller dårlig forsvarsspill. Heldigvis har den frykten som tidligere kom med dødballene sakte men sikkert sluppet taket. Jarstein står trygt, og Lædre/Indy-kombinasjonen rydder opp. I tillegg har vi begynt å score på egne muligheter. Vel, vi har scoret ett mål. Men det kunne ha vært to. Der vi tidligere slo skyskraper-hjørnespark som kom ned fram himmelen med snø på, slår nå Makhtar presise baller. Og Lædre har fått flere kamper under beltet. Kanskje kommer godkjent døballsmål nummer to mot Odd.

Hvis ikke, må vi våge å løsne skudd. Mot et godt organsisert Odd, kan et velplassert langskudd være løsningen. Slik vant vi tilsvarende kamp i fjor, da Danielsen vartet opp med en av sine vakre, men litt for sjeldne perler. Det er på tide at King fyrer av igjen. Yanni så også farlig ut på Åråsen.

Venstresiden

Det store spørsmålet rundt startelleveren, dreier seg om hvem som skal bekle venstrekanten. Andy startet mot Lillestrøm, og gjorde en god kamp. En typisk Andy-kamp, forsåvidt. Ikke glitrende, men solid. Mot Odd ser det imidlertid ut til at en stor gruppe av supporterne ønsker Olsen fra Start. Olsen er mer skapende og målfarlig, derfor bør han starte på hjemmebane, er argumentet.

Jeg er ikke enig i den vurderingen.

Slik jeg ser det vil søndagens kamp inneholde lange perioder med angrep mot etablert forsvar. Det vil være lite rom. Lite eller inget bakrom. Det passer Olsen dårlig. Hans styrke er å utfordre med fart, og hans svakere sider kommer gjerne frem når han får ballen i beina. Der er Andy bedre. Han er trygg med ballen i beina, og vanligvis en god pasningsspiller. Nisja kunne her vært en annen mulighet, men han dessverre ute med sykdom. Daddy har også blitt nevnt, men ettersom han (såvidt meg bekjent) aldri har spilt venstrekant, og tillegg skal være et alternativ på topp (Ingelsten er også ute med sykdom), finner jeg det som lite trolig. I tillegg kan man ta med at Olsen vil være et godt bytte dersom vi skulle få 1-0, og Odd må frem i banen. Det er alltid greit å ha litt kontringsstyrke på benken.

Forøvrig må jeg slenge på en liten kommentar angående supersøndagen. Det er trist at tv2 valgte å flytte Oilers-kampen, slik at det planlagte samarbeidet mellom hockeyklubben og Viking går i vasken. Selv om man har all rett til å prioritere egne interesser, burde det være mulig for forbund/tv-selskap å ta hensyn til to store, lokale, idrettsarrangement som går samme dag. Å starte Oilers klokken fire og Viking klokken 6 er ikke en umulig oppgave, til tross for at en ønsker flest mulig tilskuere/seere til egen kamp. Jeg ville trodd det var til det beste for begge parter, men me.

Jeg ønsker alle en god kamp på søndag, enten man velger å se Oilers eller Viking.

-Egil


Tagged with:
 

1 Response » to “Før kampen: Viking vs Odd Grenland”

  1. Great information. Lucky me I ran across your website by accident (stumbleupon).
    I’ve book-marked it for later!

Leave a Reply