Før kampen: Viking FK – Sarpsborg 08

On March 31, 2013, in Før kampen, by Egil Aske
Yanni er tilbake mot Sarpsborg. Foto: Endre Opsal.

Yanni er tilbake mot Sarpsborg. Foto: Endre Opsal.

Det er klart for årets første bortekamp. På andre banehalvdel står Sarpsborg08. Trener Brian Deane og supporterklubben “Fossefallet” er meget interesserte i å sikre sesongens første trepoenger. Jeg mistenker at det blir med interessen.

Et spillende lag

Sarpsborg 08 er lag som prøver å spille fotball, til tross for at klubben har et begrenset budsjett. Det er alltid spennende, ettersom den vanlige oppskriften i slike situasjoner gjerne er å samle sammen en bande murbrekkere, legge seg lavt, og slå langt. Hvorvidt den Swansea-inspirerte taktikken er den mest effektive i norsk fotball er det mulig å stille spørsmål ved, all den tid klubben har slitt med å holde seg i divisjonen. Likevel står det respekt for en slik ambisiøs tilnærming.

Laget har nå en blanding av rutinerte spillere, som Martin Wiig og Øyvind “slepen-touch” Hoås, i tillegg til friske tilskudd som Mohamed Elyounoussi (tomålsscorer i første runde borte mot LSK) og Jeremy Berthod. Sistnevnte kom som bosmanspiller før denne sesongen, og lagkameratene var visstnok sjokkerte over at han valgte å signere for klubben. Han har vunnet League 1 med Lyon fire ganger, og spilt i Champions League med flere klubber. I en artikkel jeg leste i sesongoppkjøringen, var det flere av spillerne i klubben som allerede da uttalte at de hadde fått inn en klassespiller. Berthod selv fortalte at han likte stedet, og at han så for seg at det var bra for familien. Ikke vet jeg hva den sportslige motivasjonen er, men det kan se ut til at Sarpsborg har gjort et aldri så lite kupp. La oss håpe, for deres skyld, at det ikke er tale om en lignende situasjon som når Lyn signerte de argentiske (falmede) stjernene Matias Almeyda og Jose Flores. Det var ingen stor suksess. Berthod plukket for øvrig med seg en assist i første tippeligakamp.

Sarpsborg har med andre ord noen spennende ting på gang. Likevel er det få som  ser for seg en annen skjebne enn annet laget kjemper for overlevelse i TL 2013. De rykket opp i fjor etter å ha havnet tre poeng bak Start, i Adecco.

Den gang da

Forrige gang særpingene var oppe, var i 2011. Da spilte vi to uavgjortkamper mot dem, og med det ble vi (rett meg gjerne om jeg tar feil her) det eneste laget i TL den sesongen, som ikke evnet å slå dem. Revansjelysten bør dermed være til stede. For de som husker kampene, i hvertfall.

Når jeg ser over startoppstillingen vår fra forrige oppgjør, finner jeg – til min fornøylse – at mange av spillerne på det laget ville ha slitt med å starte i dag. Fremme på banen spilte nemlig Nevland, Birkir, Andy, Nisja, Yanni og Knarvik. Knarvik hadde aldri fått spille på midtbanen i dag. Det er helt sikkert. Nevland var med til i fjor, men måtte stort sett se Veton ta seg av spissplassen. I hvertfall i andre halvdel av sesongen. Birkir kunne nok kriget om en plass på laget, men om jeg ikke husker feil, så var Birkir nede i en forferdelig bølgedal på denne tiden. Andy og Nisja kriger fortsatt om en plass, men ingen av dem kommer sannsynligvis til å starte denne kampen. Dette til tross for at Nisja var i lekent humør i treningskampen mot gamle bønder/lagkamerater i Bryne.

Det betyr at bare Yanni ville hatt en plass på laget av de som spilte fremover på banen  i 2011. Forsvaret og keeper er forøvrig nøyaktig det samme.

Forsterket

I så måte må det være en rasjonell tanke å komme til at vi nå stiller et sterkere lag, enn hva som var tilfellet i 2011. Det beviser jo også fjorårets femteplass.

I tillegg til dette, vil Sarpsborgs spillende stil passe nye Kjelle-Viking som hånd i hanske. Vi har lenge vært gode mot lag som spiller fotball. Mot Molde, Rosenborg, Brann. Våre beste kamper spiller vi mot de gode lagene. Det er fordi det gir oss en anledning til å ligge lavt og kontre når vi får mulighet til det. Det er vi gode til. Vi er ikke gode til å spille etablert angrep mot lag som ligger dypt. Vi var ihvertfall ikke det.

Så spørs det da, om Sarpsborg våger å gi oss muligheten til kontringsspill, eller om de har blitt mer kyniske og legger seg bakpå. Jeg tror de velger å være offensive, og da tror jeg de blir straffet. Forhåpentligvis har Kjelle klart å dempe forventningene nok til at spillerne går til kamp uten for mye press. For er det noe vi har vært dårlige til de senere år, så er det å gripe sjansen når vi har den. Jeg tror det er et annet lag som forsøker seg denne gang.

Jeg har med andre ord troen på at vi tar tre poeng – til tross for at dette er et kroneksempel på en type kamp vi pleier å tape.

Troppen

Yanni har gjennom avisene og sin egen Twitter-profil gitt utrykk for at han er disponibel mot Sarpsborg, men likevel hintet til at det kan være lurt å være forsiktig for å ikke risikere tilbakefall. Han kan fort ende opp med å starte, men å bli byttet ut tidlig i andre omgang, eller å komme innpå i andre selv. Det betyr at Jon Daddy har gode muligheter for spilletid. Oppdatert: Yanni spares, og er er ikke med i troppen til denne kampen.

Her kan du forresten se Jon Daddy prate om kvalifiseringsmål for island U-21 og kamp mot barndomskompisen som spiller for Sarpsborg.

Andy er også tilgjengelig for kamp, etter å ha blitt friskmeldt fra blindtarmoperasjonen han gjenomgikk på La Manga. Jeg regner med at han sitter på benken på mandag.

Det store spørsmålet er imidlertid om Jon Helge Tveita er klar for spill, etter den tragiske ulykken videodokumentert gjennom #uglerimosen.

Til gambleren

Til denne kampen får du  ca. 2.6 i odds på Viking-seier om du spiller på nett. Det betyr at de anser det til å være ca. 38% sannsynlighet for at Viking skal vinne. De som spiller mye, vet at spillselskapene har en tilbakebetalingsprosent som typisk ligger rundt 95% – slik at den sannsynligheten (på 38%) som jeg viser til, ikke er helt nøyaktig ifh. til deres vurdering. Den vil egentlig være noe lavere, men akkurat det får du regne på selv.

Mitt poeng er at jeg mener vi kan tåle favorittstempel til denne kampen.  Det er motsatt av hvordan spillselskapene vurderer det, selv om de bare anser Sarpsborg for å være minimale favoritter.

Riktignok er dette en bortekamp, og det er helt i starten av sesongen, men med vår spillestil under Kjelle så tror jeg det er gode muligheter for seier. Skulle jeg satt oddsen ville jeg heller prøvd meg på en sannsynlighetsberegning som denne:  30-25-45 (H-U-B).

Det medfører at jeg mener borteseier er spillbar ned til 2.22

Nå vil forhåpentligvis de fleste her være klar over at jeg er langt fra en nøytral observatør i denne sammenheng, og både typiske Viking-tendenser og resultatene fra 2011 taler rett nok i mot spillet jeg presenterer. Jeg mener likevel spillet lar seg begrunne – i henhold til spillestil, forsterket tropp og generelt positive tendenser i første seriekamp mot Molde.

I utgangspunktet var dette ment som en del av en avtale med et bettingselskap, slik at dere kunne sette et bet gjennom en link her, med det resultat at en liten del av en eventuell fortjeneste ville tilfalle oss. Slik blir det imidlertid ikke, ettersom selskapet vi pratet med ikke evner å svare på epost og gerenelt er udugelige. Vi håper å bytte dem ut, komme med et annet i deres sted, og at noen av dere registrerer dere gjennom oss.

Lykke til for de som følger, og god kamp til alle dere andre.

Egil


Tagged with:
 

Leave a Reply