Bør Viking vurdere å ansette en speider?

On August 18, 2015, in Generelt, by Egil Aske
Abdullahi og Adegbenro har vært strålende i sin første sesong. Foto: Tore Fjermestad

Abdullahi har vært strålende i sin første sesong. Foto: Tore Fjermestad

Viking står overfor et vendepunkt. Utfallet kan befeste oss som et topplag, eller sende oss dundrende tilbake til 2000-tallets sedvanlige posisjon som middelhavsfarer i Tippeligaen.

Hvorfor? Fordi vi har gjort vårt beste overgangsmarked noensinne.

Det er bare å innse det først som sist. Samuel Adegbenro, Suleiman Abdullahi, og Karol Mets er spillere som blir solgt. Garantert. Det eneste som kan forhindre det, er skader, eller utenomsportslige ting.

Og salgene kommer til å skje relativt fort, i hvertfall med de to unge nigerianerene. Jeg blir overrasket dersom de blir i Stavanger i mer enn ett år.

De gode nyhetene?

Ledelsen i klubben skjønner det. Det MÅ de skjønne.

Granfelt og co. vil ha god tid til å planlegge beslutningene som etter mitt syn vil avgjøre om Viking fortsetter den sportslige og økonomiske fremgangen, eller sender oss flere år tilbake i tid.

Adegbenro mot Molde. Foto: Tore Fjermestad

Adegbenro mot Molde. Foto: Tore Fjermestad

Første oppgave: Å maksimere prislappen på spillerne. Som en bande med eiendomsmeglere må klubbens ledelse sørge for å nå ut til alle interessenter i forkant av salget. Jo flere budgivere, jo høyere salgssum. Vi ønsker ikke at en enslig klubb sikrer seg Abdullahi uten konkurranse, bare fordi de er tidlig ute. Det skal heller ikke være en annen norsk klubb.

Her må ledelsen være aktive, ikke passive selgere.

Oppgave nummer to: Erstatte de solgte spillerne, og komme ut av det med en styrket tropp. Det er det muligheter til, med det overskuddet klubben SKAL sitte igjen med,

Den første oppgaven bør være grei. Så lenge man er klar over at spillerne vil bli solgt, og går aktivt inn for å få alle interessenter på banen, så selger spillerne seg selv. De er unge, gode og på langtidskontrakter. Utfordringen ligger i å erstatte spillerne sportslig, og samtidig investere overskuddet (eller noe av det) i nye spillere som også har potensiale til å videreselges med gevinst.

Denne oppgaven er meget vanskelig, og har – inntil nylig – vært en oppgave Viking ikke har vært i stand til å løse.

Bør Viking benytte seg av ekstern kompetanse for å erstatte Adegbenro? Foto: Tore Fjermestad.

Bør Viking benytte seg av ekstern kompetanse for å erstatte Adegbenro? Foto: Tore Fjermestad.

Dette er muligheten vår til å sikre et økonomisk og sportslig grunnlag i toppen av norsk fotball, og hvis en speider kan utgjøre en forskjell her, bør det vurderes. Riktignok har de siste overgangsvindene vært ekstremt mye bedre enn hva tilfellet har vært tidligere år, men man skal ikke glemme at både Abdullahi og Adegbenro noe tilfeldig “datt i fanget” på oss.

Klubben skal ha kudos for å hente Mets og Soares, men i lys av nyinnkjøpene Moore og Solli, er jeg ikke sikker på om forvandlingen på spillerlogistikkfronten er så dramatisk som den fremstår. De fremstår mer som troppspillere enn forsterkninger.

Det er derfor jeg mener en speider i det minste bør vurderes som en kortsiktig løsning i en denne viktige prosessen, slik at man får en bred kartlegging av potensielle erstattere.

For det er stort sett Gary Goodchild på egenhånd som har tatt seg av speidingen tidligere, selv om det nå ser ut til at Burchnall har fått en finger med i spillet (Claes Kronberg fra S08).

Omgjørelsen av Goodchilds rolle fra rekruttrener til sjefsspeider, var Øklands beslutning. Speidingen til engelskmannen resulterte blant annet i at klubben hentet inn Ingasson, Bödvardsson og Sverrison.  I så måte har den dedikerte speiderrollen gitt resultater.

Spørsmålet er imidlertid ikke om Viking bør ta seg råd til å forsterke kompetansen på overgangsmarkedet ytterligere?

Salg av Mets, Abdullahi og Adegbenro vil frigjøre plass på utlendingskvoten, og søket etter erstatterne kan dermed foretas vidt. Det betyr at man kan, og bør, nyttegjøre seg av kompetanse som går utenfor de geografiske områdene Gary Goodchild er i stand til å dekke. Selv med det speidernettverket han nå benytter seg av: Rikhardur Dadason (Island), Søren Berg, Nicolai Stokholm (Danmark) og Arvi Taaler (Sverige) (i følge Stavanger Aftenblad).

Mets, Danielsen, Abdullahi, Jørgensen og Nisja feirer etter scoring mot Bodø Glimt. Foto: Rune Eikeland.

Mets, Danielsen, Abdullahi, Jørgensen og Nisja feirer etter scoring mot Bodø Glimt. Foto: Rune Eikeland.

Basert på hvordan Viking har operert tidligere, er det imidlertid usansynnlig at klubben kommer til å bruke ressurser på å hyre inn en ekstern speider. Jeg er også klar over at en speider som konsulent på kortidskontrakt er lite populært midt opp i alle kutt og innstramminger.

Jeg synes likevel det er et alternativ som fortjener en diskusjon, for avgjørelsene som må tas i løpet av det neste året, er etter mitt syn definerende for vår potensielle suksess i etterfølgende år. Vår historikk tilsier ikke at vi kan forvente et like godt overgangsvindu igjen, og da bør man bruke den kompetansen man kan få tak i, i stedet for å ‘spare seg til fant’.

Hva synes du? Burde Viking vurdere å ansette benytte seg av en ektstern speider, enten på kort eller lengre sikt?

Takk til Solabladets Charlotte Mæland, og fotografene Tore Fjermestad og Rune Eikeland for bildene benyttet i innlegget!


Tagged with:
 

Leave a Reply