Veton Berisha er ferdig i Viking. Vårsesongen har resultert i elleve mål, samt fire målgivende på fjorten kamper. Det er ekskludert flere mål som ble uriktig avblåst. Ved korrekte avgjørelser ville han ha vært toppscorer i Tippeligaen etter 14 kamper. Og det som 21 åring.

Med andre ord: det har vært en strålende vår for VB10.

Prestasjonene har åpenbart klaffet særdeles godt med kontraktssituasjonen. Egersunderen valgte som kjent å ikke å ikke fornye Viking-kontrakten som hadde løpetid til 30. juni 2015. Resultatet er at Veton forlater Viking, sannsynligvis for å spille i Bundesliga, eller 2. Bundesliga.

I kjølvannet av Vetons prestasjoner har det vært mye murring. Etterhvert som målene rant inn økte frekvensen av twitter-meldinger som i bunn og grunn hadde følgende budskap «der ser dere, nå kan dere angre!»

Hvem som var ment som mottaker av meldingene er uklart. Det må antas at det dels er myntet på ledelsen i Viking, dels til «haters» som har ment at VB10  ikke er god nok.

Det mener jeg er urettferdig.

At Veton ikke skal fått de mulighetene han hadde krav på i Viking, er tull. Fjorårsseongen ble delvis ødelagt av skader. Likevel fikk Veton 987 Tippeliga-minutter. Det tilsvarer elleve 90 minutters kamper. På disse kampene scoret han ett mål. I 2013 fikk han 1314 minutter, som tilsvarer ca. fjorten 90 minutters kamper. På disse kampene scoret han to mål. I 2012 fikk han 1155 minutter, som tilsvarer ca tretten 90 minutters kamper. Den sesongen scoret Veton sju mål. Da var han 18 år gammel.

Med denne statistikken har altså Veton spilt ca. halvparten av TL-kampene (totalt spilte minutter / 90) fra han var 18 år til han var 20. Fra og med fjoråret var han førstevalg på spissplass, med unntak av perioden hvor skaden satte ham ut av laget, og perioden da han var på vei tilbake.

Når dette sammenholdes med at det først er i år Veton virkelig har levert til forventningene, mener jeg at Viking har satset på Veton på en helt riktig måte. Han har fått mye tillit til å være et ungt talent, og han har tatt vare på tilliten. Å komme med tordentaler om hvordan Veton ikke har blitt satset på, eller blitt urettferdig behandlet, er tullete.

Det som selvsagt kan – og bør – kritiseres, er at lillebror Berisha forlater klubben uten vederlag. Det har også Charlie Granfeldt sagt seg enig i. Styrelederen uttalte følgende om kontraktssituasjonen:

«- Jeg synes ikke noe om dette. Det er en svært dårlig forretningsmodell. Spillere av dette kaliberet skal selges til markedspris. Jeg vil gjette at Berishas verdi ville vært 8-12 millioner kroner dersom han ble solgt» (Aftenbladet)

Til Viking-ledelsens forsvar kan man argumentere med at statistikken fra de to foregående sesonger gav: 90 minutter x 25 kamper = 3 mål. Da er det mer forståelig at man er avventende med å forlenge kontrakten til en spiller som tjener 80.000 kroner i måneden, og har mulighet til innkassere ytterligere bonuser. Spesielt med tanke på den økonomiske situasjonen i klubben.

Slike argumenter kan likevel ikke være avgjørende. Statistikker over mål per kamp alene er selvsagt ikke tilstrekkelig til å vurdere potensialet til en spiller. Spesielt ikke en ung spiller, som fikk sin første sesong i 20-årene ødelagt av skade. Det er her ekspertisen i en fotbalklubb må kunne foreta en nyansert vurdering av spilleren, basert på hans treningshverdag.

I så måte burde klubben ha kommet på banen tidligere for å forlenge kontrakten.

Til syvende og sist er det imidlertid Veton selv som bestemmer hvordan hans fremtid ser ut. Det er langt i fra sikkert at han ville signert en kontraktforlengelse, selv om Viking kom på banen tidligere. Han har lenge vært tydelig på at han vil ut, og hans agent Solbakken er åpenbart klar over at det er enklere å få i stand en avtale dersom interesserte klubber ikke må betale for overgangen.

Med det i bakhodet mener jeg vi skal legge bort alle sure miner, og ønske Veton lykke til. Han har levert fantastisk for Viking i år, og Viking har gitt ham muligheten han fortjente.

Han er selvfølgelig også hjertelig velkommen tilbake dersom utenlandsoppholdet ikke skulle bli optimalt i denne omgang.

Takk for nå, Veton!


 

Leave a Reply