Legger Hareide om til 4-4-2?

On February 16, 2012, in Generelt, by Egil Aske

I år blir det nesten ekte Pep-talk. Tog du an? Foto: Endre Opsal.

I artikkelen fra Rogalands Avis hvor Hareide røpte navnet på murbrekker-Obina, kom han også med en uttalelse angående spillesystemet. (Lenke til artikkelen finner du nederst på siden.)

 – Håpet er å ha et skikkelig trekløver der framme med Nevland, Anier og Obina. Det gir muligheter og kamp om det som ser ut for å bli to spissplasser, sier Hareide.

Det later altså til at man nå skal legge om til å spille med to spisser. Hvorvidt dette er en reell endring, eller bare et annet navn på den offensive midtbanerollen / hengende spissen man har testet i det siste, er uvisst. Dersom det faktisk er en omlegging til en ren 4-4-2 blir jeg overrasket. Selv om han har rotet litt med forskjellige formasjoner, har Hareide har stort sett vært trofast til 4-3-3 gjennom karrieren, og slik jeg har forstått det gjelder det også Clotet Ruiz.

Vingling i forhold til spillestil kan være problematisk i forhold til langsiktig tankegang. Når man skal bygge en klubb for fremtiden bør man velge en taktikk, og kjøpe spillertyper som passer inn i den taktikken. Hvordan passer f.eks et kjøp av Trond Olsen inn i en 4-4-2 formasjon?

Hvis man prøver å styre en skute i flere retninger samtidig kommer man ikke av flekken.

Likevel skal man være forsiktig med å svartmale situasjonen. Perspektivet må nyanseres. Åge har lagt hodet sitt på et fat med sin topp-4 uttalelse (hvis han ikke klarer det skal han gå), og er avhengig av å prestere.

I så måte kan ikke taktikken utelukkende baseres på hvilke spillere man skal kjøpe, den må også vurders i lys av de spillere man allerede har i klubben.

Så la oss ta en kikk på hva vi har.

Slik jeg ser laget, er midtbanen vårt sterkeste ledd. Spesielt nå som den er forsterket med Ørnskov og Edmundsson. (Så kan man diskutere om Edmundsson hører til angrepet eller midtbanen.)

Det synet tilsier at taktikken bør være lagt opp med fokus på den lagdelen.

Jeg kan ikke se for meg at man har som hensikt å benytte Berisha på venstrekant, og høyrekanten står det skrevet Yanni over.

Denne mannen har reservert høyrekanten. Foto: Endre Opsal.

Resultatet er to ledige plasser på sentral midtbane. Skal man da benke King, Ørnskov eller Berisha? Og tror man Andy (og Landu) vil være fornøyde med å være henholdsvis andre- og tredjemann på innbytterbenken bak der igjen?

Muligens er det fortsatt tale om en fremskutt midtbaneposisjon, eller ”hengende spissrolle”. En posisjon som er skreddersydd for Valon – og slik jeg oppfattet ham mot Bryne – også for Edmundsson. I så fall er valget av formasjon mer logisk.

Uttalelsen til Hareide taler imidlertid i mot det, all den tid han ønsker at Obina, Nevi og Anier skal kjempe om de to plassene på topp.

Dersom man fortsetter med  4-3-3 er det muligheter til å variere mellom Anier, Olsen, Nisja (og kanskje også Edmundsson?) på venstrekant. På spissplass blir det da konkurranse om én plass som står mellom Nevland og Obina (Anier).

Resultatet er at en av de tre fremste (Obina, Nevland og Anier) benkes enten det er tale om 4-4-2 eller 4-3-3. Forskjellen ligger i at man ved 4-4-2 må sette ut enten Berisha, Ørnskov eller King , mens man ved 4-3-3 kan ofre Olsen eller Nisja.

Dette forutsetter altså at man ikke vurderer Berisha som en kanditat til den venstre midtbaneposisjonen. Det håper jeg ikke man gjør, for det høres ut som en dårlig idé.

Valon er best sentralt i banen. Foto: Endre Opsal.

På den andre siden er det også ting som taler for at for 4-4-2 kan være riktig formasjon.

I mitt forrige innlegg skrev jeg litt om hvordan Nevland ikke kommer til sin rett i 4-4-3. Det gagner kanskje resten av laget, men ikke ham. Det begredelige kroppspråket man fortsatt kan se, vitner om en spiller som ikke er fornøyd med situasjonen. Den kan fort snus på hodet om han får med seg en spisspartner. Da mener jeg Nevland er en kandidat til toppscorertittelen i Tippeligaen.

Du bør få god odds på Nevland som toppscorer i 2012, men det kan være mulig hvis han får spissmakker.

I så måte gir det mening at han prioriteres. Dette laget trenger en målscorer, og Nevland har  tidligere bevist at han kan levere.

Spørsmålet er bare om vi har en midtbane som er sterk nok med to spillere sentralt. En skal huske på at verken Noddy-Olsen, Anier, Edmundsson, Nisja eller Yanni er særlig defensivt anlagte. Da blir det mye ansvar på de to som måtte kapre de to sentrale posisjonene. Så kan man jo diskutere hvordan dette stiller seg dersom Berisha er aktuell for venstrekanten.

Konklusjonen min er ihvertfall at vi er mest slagkraftig med tre spillere sentralt på midtbanen, hvorav den ene av dem ligger like bak spissen. Med den formasjonen kan man starte tre av våre antatt beste spillere i Ørnskov, King og Berisha. Der mener jeg Andy og Landu kan kjempe om de sentrale plassene, og Edmundsson om den offensive.  Så får man heller ha en voldsom konkurranse mellom de tre på topp og kanskje også vurdere Anier i den venstre kantrollen, sammen med Nisja og Olsen.

Vamos Berti! Vamos!

Vamos Berti! Vamos!

Uansett hva Hareide og Ruiz skulle velge,  burde de avklare dette tidlig i oppkjøringen. Spillerne må få bli vandt med rollene sine. Ingen er tjent med for mye omrokkering.

Neste kamp er på lørdag mot Dnipro kl. 16.00. Da er sannsynligvis Ørnskov og Edmundsson på plass. Så får vi se hvordan laget ser ut.

Artikkelen om Jonatas Obina: http://www.rogalandsavis.no/sport/viking/article5929161.ece


 

Leave a Reply